Zorgkwaliteit
Uitgelicht
Home » Zorgkwaliteit »
Sleutelrol wijkteamcoach binnen de wijkteams
Wit-Gele Kruis Limburg werkt futureproof en stemt de komende jaren zijn wijkteams, afdelingen en regio’s nog meer af op de noden van de patiënten, zorgpartners en medewerkers. Er heerst een personeelsschaarste, zorgvragen worden complexer, de bevolking vergrijst en patiënten én mantelzorgers hebben hogere verwachtingen. Meer maatwerk is nodig en daarvoor is samenwerking met andere zorgpartners steeds belangrijker.
Het antwoord is een transitie binnen de organisatie waarbij het Wit-Gele Kruis Limburg werkt met kleinere wijkteams geënt op de lokale zorgregio’s. Om toekomstige uitdagingen binnen de organisatie aan te kunnen, is gestart met de reorganisatie van de afdelingen . Hoeksteen van deze operatie zijn de nieuwe wijkteams. Dat is een team van een zevental medewerkers, bestaande uit verpleeg- en zorgkundigen, die samen verantwoordelijk zijn om in een afgebakende wijk kwaliteitsvolle, warme zorg te bieden. Zorgverleners zijn zo meer herkenbaar voor patiënten en mantelzorgers, alsook voor lokale zorgpartners. Wijkteamcoaches staan enerzijds zelf met beide voeten in de zorg. Anderzijds helpen ze als bruggenbouwers mee de kwaliteit en organisatie van zorg optimaliseren. Onze wijkteamcoaches staan tussen hun teamleden, faciliteren hun teams en spelen een belangrijke rol voor, tijdens en na de patiëntenbesprekingen. Elke wijkteamcoach begeleidt ongeveer drie teams.
Tegelijk streven we naar een schaalvergroting voor de afdelingen. Grotere afdelingen geven meer stabiliteit, bijvoorbeeld voor het opvangen van personeelstekorten. Voor 2023 betekende dit concreet dat de afdelingen Bilzen en Hoeselt werden samengevoegd, net als de afdelingen Gingelom en Sint-Truiden, op één centrale locatie. In 2024 is dit het geval voor de afdelingen in Hasselt en Genk, alsook Lummen met Beringen en Houthalen met Heusden-Zolder.