Beleid
Uitgelicht

Home » Beleid » RIZIV

RIZIV

Indexering honoraria

De gezondheidszorgbegroting 2023 voorziet een gezondheidsindex van 8,14 % (1/1/2023). Het betreft een selectieve indexering waarbij er een extra inspanning wordt gerealiseerd voor een verhoging van de honoraria van de basisverstrekkingen (9,13%). Een beperkte indexering (2%) is voorzien voor de verstrekkingen van rubriek 3C, de forfaitaire honoraria voor de verstrekkingen aan diabetespatiënten en voor de supplementaire honoraria die één keer per verzorgingsdag worden toegekend aan palliatieve patiënten (0,58%).

Budget 2024

  • De globale begrotingsdoelstelling voor het jaar 2024 is vastgesteld op 37.824.710.000 euro.
  • In het kader van de oefening van doelmatige zorg (appropriate care) haalde de sector thuisverpleging zijn doelstelling waardoor er 7.964.000 euro beschikbaar is om te herinvesteren. Dit budget zal aangewend worden voor het verhogen van de prestaties, verleend tijdens het weekend en de feestdagen in een tijdelijke of definitieve gemeenschappelijke woon- of verblijfplaats van mindervaliden. Doordat deze maatregel in werking treedt op 1 juli 2024 is er nog een bedrag van 3,982 miljoen euro beschikbaar. De Overeenkomstencommissie onderzoekt verschillende pistes om dit eenmalig beschikbare budget ook nog te kunnen investeren voor bovenstaande prestaties.
  • Binnen de gezondheidszorgbegroting 2024 werd er voor de thuisverpleegkundigen een structureel bedrag van 10 miljoen euro vrijgemaakt. De overeenkomstencommissie besliste om dit bedrag te gebruiken onder de vorm van een conventiepremie als een toekenning van een financiële tegemoetkoming aan geconventioneerde verpleegkundigen en werkt aan de bepaling van de voorwaarden en bijhorende regels.

Infusietherapie

De werkgroep binnen het RIZIV besteedt veel aandacht aan een eenvoudige, eenduidige, en tegelijkertijd relevante hervorming voor de huidige en toekomstige praktijkvoering. Ook de inschatting van de honoraria en het budgettaire kader vormen een uitdaging.

Integratie zorgkundigen

De herziening van de nomenclatuur artikel 8 om de inzetbaarheid van de zorgkundigen uit te breiden, kadert in het globaal actieplan om de fraude in de sector te bestrijden en om de handhaving te versterken. De wijzigingen werden voorbereid in de werkgroep en treden in werking op 1 januari 2024. De opzet van deze wijziging is het inzetten op doelmatige zorg en meer transparantie brengen in het delegatieproces met aandacht voor het kwaliteitskader waarbinnen de zorgen kunnen gedelegeerd worden.

Oogindruppeling

Binnen de werkgroep is er consensus om het toepassingsgebied van de oogindruppeling te verruimen en af te stappen van het onderscheid heelkundig en niet-heelkundig in het kader van de terugbetaling van de toediening van de oogdruppels in de postoperatieve fase. Er wordt verder onderzocht wat de voorwaarden hiervoor dienen te zijn en wat de budgettaire impact hiervan is.

Verplichte affichage tarieven zorgverleners

Omwille van een wetswijziging over het afficheren van de tarieven door zorgverleners werd er per zorgdiscipline een affichemodel uitgewerkt. Via deze informatieverplichting worden patiënten aan de hand van een fiche duidelijk en voorafgaand aan een bepaalde verstrekking geïnformeerd over de tarieven van de meest gangbare vergoedbare verstrekkingen. Vanaf 1 maart 2024 wordt het verplicht om de tarieven te afficheren.

Globaal actieplan

De Overeenkomstencommissie stelde een actieplan op. Volgende thema’s werden weerhouden: 

  • Fraude in de sector bestrijden en de handhaving versterken (o.a. het aanpakken van recidivisten, transparantie van zorg)
  • Financierings- en organisatiesysteem
  • Taakuitzuivering (o.a. de inzetbaarheid van zorgkundigen)
  • Deontologische code verpleegkundigen
  • Verantwoord omspringen met verplaatsingen in het kader van een duurzaam beleid
Tags: