Beleid
Uitgelicht

Home » Beleid » Financiering thuisverpleging

Financiering thuisverpleging

Eind januari lanceerde het Wit-Gele Kruis de actie “aan handen en voeten gebonden”. Onze thuisverpleegkundigen voerden actie in Hasselt, Antwerpen, Leuven, Brugge, Gent en aan het kabinet van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke in Brussel. Met de actie werd duidelijk gemaakt dat het zeer moeilijk wordt om patiënten goede kwaliteitsvolle zorg thuis te blijven bieden als de inkomsten vanuit de overheid onvoldoende zijn om de stijgende kosten te dekken. In de eerste maanden van het jaar volgden enkele maatregelen die ook de thuisverpleging ondersteunden bij de hoge inflatie, zoals bv. het uitreiken van een conventiepremie, het benutten van ongebruikte saldo’s uit het Zorgpersoneelsfonds of de tijdelijke vermindering van de patronale bijdragen. Toch blijft de nood aan een volledige herziening van het financieringssysteem van de thuisverpleging.

In het voorjaar van 2023 ging het Wit-Gele Kruis, samen met consultants van Möbius, aan de slag om een eerste projectvoorstel uit te werken rond die herziening. Zowel historische visie- en beleidsnota’s als uitgebreide data-analyse vormden de basis voor dit voorbereidend werk. De krijtlijnen voor een nieuwe financiering werden gezet. Dat zijn een stimulerende praktijkfinanciering, een meer geforfaitariseerde activiteitenfinanciering en meer aandacht voor de nieuwe rollen en activiteiten (multidisciplinaire zorg, verpleegkundige assessment, zorgcoördinatie, …) binnen de thuisverpleging.

Naar aanleiding van het voorbereidend werk van het Wit-Gele Kruis werd tijdens de zomermaanden een zogenoemde “coalition of the willing” samengeroepen. Dat is een groep van Nederlandstalige vertegenwoordigers van de sector thuisverpleging die wil samenwerken met het oog op een nieuwe financiering in de toekomst. Op basis van de intensieve besprekingen tijdens de zomer werd begin september een Nederlandstalig projectvoorstel voorgelegd aan het RIZIV en de beleidscel van minister Vandenbroucke. In het najaar kwam het pilootproject “nieuwe financiering” vervolgens op de agenda van (de werkgroep “nieuwe financiering” binnen) de overeenkomstencommissie. Begin 2024 hopen we formele goedkeuring te krijgen om de komende jaren een alternatief financieringsmechanisme te testen in een pilootproject art. 56 §1.

Tags: